Aquathlon ambities

Het is alweer zo ongeveer een jaartje of 10 dat ik 4 – 5 – 6 keer in de week aan het trainen ben met hardlopen. Met de komst van de winter en een hardnekkig pijntje in de knie ontstond bij mij de behoefte om de sleur te willen doorbreken. Na enig denk- en zoekwerk heb ik mij aangesloten bij de Triathlon afdeling van VZC in Veenendaal. Deze club biedt meerdere dagen in de week een zwemtraining aan en het leek mij leuk om daar een tijdje in mee te draaien. Ik vermoed dat ik het enige lid ben zonder racefiets of mountainbike.
Waarschijnlijk ben ik ook één van de weinige Nederlanders die zich wil specialiseren op de Aquathlon (lopen en zwemmen). Enig gegoogle leert dat er in België en Frankrijk redelijk wat beoefenaren van deze sport zijn, maar in Nederland is dat nauwelijks het geval. Buiten de Henschotermeergames en een paar lokale wedstrijdjes is er weinig te beleven.
VZC blijkt een zeer actieve club te zijn. Zij organiseren maandelijks hun eigen wedstrijdjes als onderdeel van het trainingsprogramma. Inmiddels train ik nu 2 keer in de week met zwemmen. De trainingen duren een uur en worden verzorgd door een paar cracks op de triathlon waaronder ex-wereldkampioen Rob Barel. De trainingen zitten heel goed in elkaar. Er wordt elke training een zeer gedetailleerd schema verstrekt. De schema’s zijn ook zeer gevarieerd. De triathlon is seizoensgebonden en in de opbouw van de schema’s wordt hier duidelijk rekening mee gehouden. In het najaar wordt er gewerkt aan het duurvermogen; Nu staat het verhogen van de ‘anaerobe’ drempel wat meer centraal. Elke paar weken wordt er een Km test afgenomen om de ontwikkeling van de deelnemers te kunnen volgen. Rob Barel verwerkt alle uitslagen keurig in een spreadsheet en voegt daar gelijk een aantal adviezen aan toe. De meest voorkomende is wel ‘te snel gestart’. De km tijden vormen ook de basis voor ‘doeltijden’ op diverse tussenliggende afstanden.
Tot mijn eigen verbazing en bevrediging kon ik al na een paar weken trainen het eigen PR verbeteren van 20:20 naar 18:31 op de kilometer. Dit smaakt naar meer natuurlijk, alhoewel de vooruitgang natuurlijk steeds kleiner zal worden. De eerst komende zwemloop georganiseerd door de club staat gepland voor 17 maart. Ik heb er nu al zin in!
André.